nosorezec

16. prosince 2010 v 15:40 | kveta
Obrněnec na vymření?
       Srstnaté nosorožce z doby ledové možná nevyhladila změna klimatu, ale pravěcí lovci, od té doby nepřetržitě ubývá i všech ostatních příslušníků tohoto druhu a jejich poslední šance je cílený odchov.
        Nosorožce indického proslavila skvělá rytina Albrechta Dürera. Umělec věrně zobrazil všechny záhyby jeho kůže, ovšem s naznačenými nýty, jako by šlo o kovové brnění. O takovou trofej se pochopitelně v koloniálních dobách ucházely tisíce bílých dobrodruhů a každý majitel vycpané nosoroží hlavy svým hostům neopomněl zdůraznit zákeřnou bojovnou povahu obrovského zvířete"se zlýma prasečíma očkama".
        Lov a rozšiřování zemědělské půdy jsou hlavní příčinou toho, že dnes zbývá něco kolem 2000 nosorožců indických. Jejich populace se bohužel rozdělila na dvě izolované skupiny. V indickém Ásamu žijí v mokřadních porostech sloní trávy spolu s posledními divokými buvoly a tygry. Zbytek nalezl útočiště s obdobnými přírodními podmínkami až v Nepálu.
         Zoologové s překvapením konstatovali, že se obě skupiny liší stavbou lebky a v zajetí je problém jejich příslušníky vzájemně zkřížit. Že by pávě vznikaly nové poddruhy a v budoucnosti samostatné druhy? Záchrana dvou poddruhů by byla dvakrát obtížnější než uchovat jden celistvý druh se 2000 zvířat.
         Zoolog ostravské zoo Jan Pluháček ovšem tvrdí, že za vysokou úmrtnost mláďat nemůže odlišnost poddruhů, ale nezkušenost části chovaných samoc, at z ásamské nebo nepálské skupiny. To by dávalo nosorožci indickému lepší šance na přežití v zoologických zahradách a snad i v přírodě.
ObrazekNosorožec dosahuje v kohoutku výšky až 2 m při hmotnosti 2 t. Živí se trávou, bambusovými výhonky a polními plodinami. Dožívá se 50 let. Samice po 16 měsících březosti rodí jediné mládě.
Obrazek1. Jeho kůže je na plecích silná až 6 cm, jinde je tenčí a bohatě prokrvená, takže ho trápí klíšťata a komáří.
2. V Nepálu se tito samotáří vzájemně více tolerují než v rozlehlých indických mokřadech na 1 km2 jich zde najdeme až 5.
3. Na pastvě ho často doprovázejí volavky lapající hmyz, který tento obr vyplaší. Na oplátku ho bystrozrací opeřenci včas varují před nebezpečím.
4. Mládě denně vypije 25 l mateřského mléka, které je chudé na tuky, ale bohaté na cukry a bílkoviny.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama