orel

9. října 2010 v 18:10 | kvetka
Obývá území celé Severní Ameriky kromě severu Aljašky. Vyskytuje se poblíž velkých jezer, na pobřeží řek nebo u moře.

Přestože je státním symbolem USA, byl ve své domovině prakticky vyhuben. Díky důsledné ochraně se v posledních letech jeho počty zvyšují. Svou délkou 71 - 96 cm je čtvrtým největším orlem na světě. Křídla mají rozpětí 168 - 244 cm. Orel váží 4 - 6 kg a dožívá se až 47 let.
orel
V době toku předvádí pár orla bělohlavého akrobatické lety. Hnízda z větví, která ptáci užívají opakovaně, mohou dosáhnout výšky až 4 m a průměru 2,5 m. Jsou umístěna na stromech, skalních římsách nebo na zemi. Samice snáší 1 - 3 vejce, ze kterých se po 35 - 46 dnech líhnou mláďata. Orel se živí převážně rybami, v menší míře také savci, ptáky a obojživelníky. Přiživuje se na uhynulých zvířatech a krade ostatním ptákům jejich pracně ulovenou potravu.
orel...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama